Slik renser du tett sluk i dusjen
Les hvordan du renser sluket skikkelig og gjør det til en vane å rense jevnlig.
Er dusjsluket ditt en tikkende bombe?
Når du dusjer vil blant annet hår og såperester samle seg i sluket. Over tid risikerer du at dette materialet kan tette avløpet og, under de rette forholdene, forsteine. Da vil det bli vanskelig for vannet å renne ned i avløpet.
Med et tett sluk i dusjen er det kort vei til vannskader. I tillegg til skader ved at det blir tett så vil det kunne dannes en ubehagelig lukt i et sluk som er i ferd med å tette seg.
Enkelt å forebygge
Å unngå tett sluk, og vannskader som en konsekvens, er heldigvis like enkelt som det er kjedelig. Du må rense sluket regelmessig.
Les også: Tett vask? Rens vannlåsen
Ved jevnlig vedlikehold unngår du at sluket blir tett og viktigst av alt unngår du muggsopp, vond lukt og større vannskader på boligen.
Slik renser du sluket i dusjen
Å rense sluket innebærer mer enn å kun helle avløpsrens ned gulvristen og håpe på det beste. For å rense sluket må du først ta opp gulvristen, slik at du får tilgang til grumset du skal fjerne.
Rens sluket på seks enkle steg:
- Ta bort risten.
- Neste steg avhenger av hva slags type sluk du har. Har du et moderne bad med moderne sluk er det en «kopp» du enkelt skal kunne dra opp fra sluket. Har du et eldre bad har du ikke dette.
- Fjern hårrestene og alt synlig grums du ser og når i sluket og på «koppen».
- Bruk gjerne en gammel oppvaskkost til å skrubbe på det som har begynt å forsteine.
- Skyll godt, la gjerne vannet renne litt så du ser at alt er greit.
- Sett på plass «koppen» og risten.
Du kan også bruke avløpsrens til å rense ekstra opp om du ønsker det, men det viktigste er å fysisk fjerne avfallet fra sluket.
Skal du bruke avløpsrens er det anbefalt å bruke flytende varianter da disse som regel er mer skånsomme mot rør og pakninger.
Avløpsrens i pulverform kan klumpe seg sammen om man ikke følger instruksene til punkt og prikke, og det er derfor enklere å bruke flytende avløpsrens som Mudin (best i test hos Tv2 i 2016).
Kjerringråd mot tett sluk
Om du vil teste et naturlig og trygt alternativ til avløpsrens finnes det kjerringråd. Bland en halv dl eddik med litt natron og kokende vann og hell det ned i sluket. La det virke en liten stund og skyll til slutt med masse varmt vann.
Les også: Slik renser du stekeovnen din
På samme måte med avløpsrens er det imidlertid viktigst å fysisk fjerne grums fra sluket.
Hvor ofte bør du rense sluket?
Det anbefales at du renser sluket minst tre til fire ganger i året. Om du har lett for å glemme å rense sluket kan du gjøre det til en vane å bruke gamle oppvaskbørster på sluket før de kastes. Gjør du dette til en rutine vil du unngå at det fyller seg opp med grums og tetter seg i sluket.
- Bruk gummihansker når du arbeider så blir det ikke like ekkelt å fjerne hår, fett- og såperester.
- Rengjør sluket jevnlig. Da unngår du enkelt at grums tetter sluket.
Merker du at vannet begynner å renne saktere ned avløpet er dette et tegn på at du bør rense sluket raskest mulig. Du bør ikke utsette det til sluket har tettet seg helt. Tar du grep med en gang du merker vannet bruker lengre tid ned sluket gjør du det lettere for deg selv, og viktigst av alt, du unngår skader på baderomsgulvet.
Rens sluket før ferien
Et siste tips er å rense sluket før du drar på ferie. Tørker innholdet i sluket ut når du ikke er hjemme så vil det kunne forsteine og tette avløpet. Da risikerer du å komme hjem til en illeluktende bolig og tett sluk. I verste fall kan da første dusj etter ferien føre til oversvømmelse og skader på badet.
Vannskader må som regel oppstå brått og uventet for at forsikringen skal dekke skadene. Er det en konsekvens av lang slitasje, med dusjing direkte på et gammelt baderomsgulv, vil det kunne bli vanskeligere å argumentere for at det skal bli dekket av forsikringen.
Selv om det er ekkelt å grave rundt i sluket er jevnlig vedlikehold den beste og billigste forsikringen mot skader på badet.
Kilder:
Bademiljø.no / Din Side / Klikk.no / Nrk.no / Skikkeligrørlegger.no